דברים שחוקי בישראל אך אסורים בכל רחבי אמריקה
הבדלים בחוקי התנועה – למה צריך להיזהר?
אם אתם מתכננים טיול לארצות הברית, כדאי שתדעו שמה שנחשב לגיטימי בישראל עלול להיות אסור על פי חוק שם. קחו למשל את נושא חציית הכביש. בעוד שבישראל זה די מקובל לחצות איפה שבא לנו, בארה”ב זה ממש לא המצב. שם, הליכה מחוץ למעבר חצייה מוגדר (או כמו שהם קוראים לזה, “ג’יי-ווקינג”) היא עבירה של ממש. לא תאמינו, אבל אפשר לחטוף על זה קנס רציני!
אנחנו ב”המטייל” נתקלנו לא פעם בתיירים ישראלים שהופתעו מהחומרה שבה מתייחסים לנושא בערים האמריקאיות. זה לא סתם עניין של נימוס – זו חובה חוקית. בניו יורק, למשל, השוטרים לא יהססו לתת דו”ח על חציית כביש לא חוקית. אז מה עושים? פשוט מאוד – מחפשים את הפסים הלבנים על הכביש ומשתמשים בהם. זה אולי נשמע מוגזם, אבל ככה נמנעים מצרות מיותרות.
שתייה בציבור – איפה מותר ואיפה אסור?
נושא נוסף שעלול להפתיע תיירים ישראלים הוא היחס לשתיית אלכוהול במקומות ציבוריים. בישראל, לשבת בפארק עם בירה או יין זה עניין שבשגרה. בארה”ב? לא כל כך. ברוב המקומות בארצות הברית, החוק אוסר על שתיית אלכוהול במרחב הציבורי. זה כולל פארקים, חופים, ואפילו ברחוב. הניסיון שלנו מלמד שזו אחת הטעויות הנפוצות שתיירים ישראלים עושים – ועלולים לשלם עליה ביוקר.
חשוב לציין שיש הבדלים בין מדינה למדינה, ואפילו בין ערים שונות באותה מדינה. למשל, בעוד שבניו אורלינס מותר להסתובב ברחוב עם כוס אלכוהול (כל עוד היא לא מזכוכית), בניו יורק זה אסור בתכלית. אנחנו ב”המטייל” ממליצים תמיד לבדוק מראש את החוקים המקומיים. ואם אתם לא בטוחים? עדיף להימנע. אמנם זה אולי פחות כיף, אבל זה בהחלט עדיף על פני להסתבך עם החוק המקומי.
אגב, גם אם אתם נמצאים במסעדה או בר, כדאי לשים לב: במקומות רבים בארה”ב, אסור לצאת עם משקה אלכוהולי החוצה. אז אם סיימתם את הארוחה ונשאר לכם קצת יין בכוס, עדיף לסיים אותו בפנים. זה אולי נשמע מוזר, אבל ככה נמנעים מאי נעימויות מיותרות.
עישון – איפה מותר ואיפה אסור?
נושא העישון הוא עוד תחום שבו יש הבדלים משמעותיים בין ישראל לארצות הברית. בעוד שבישראל העישון אסור במקומות ציבוריים סגורים, בארה”ב החוקים הרבה יותר מחמירים. במקומות רבים, העישון אסור גם במרחבים פתוחים כמו פארקים, חופי ים ואפילו ברחובות מסוימים. זה יכול להיות מאוד מבלבל עבור תיירים ישראלים שרגילים לחוקים שונים.
למשל, בניו יורק, העישון אסור בכל הפארקים העירוניים, בחופי הים ובכיכרות הציבוריות. בסן פרנסיסקו, אסור לעשן במרחק של פחות מ-6 מטרים מכניסה לבניין כלשהו. ובבוסטון? שם אפילו אסור לעשן בגנים ציבוריים. אנחנו ב”המטייל” תמיד ממליצים למעשנים לבדוק היטב את החוקים המקומיים לפני שהם מדליקים סיגריה. זה יכול לחסוך הרבה אי נעימויות ואפילו קנסות.
חשוב לציין שגם במקומות שבהם העישון מותר, היחס החברתי אליו שונה מאוד מזה שבישראל. בארה”ב, העישון נתפס כפחות מקובל חברתית, ויש סבירות גבוהה שתקבלו מבטים לא נעימים אם תעשנו במקום ציבורי, גם אם זה חוקי. אז מה עושים? פשוט מחפשים אזורים מיועדים לעישון, או במקרה הצורך, מבקשים מאנשי מקומיים היכן מותר לעשן. זו דרך טובה גם להימנע מצרות וגם לכבד את הנורמות המקומיות.
יין בארוחה? לא בכל מקום מותר!
מחוזות יבשים – מה זה בכלל ואיך זה משפיע עלינו?
אחד הדברים שהכי מפתיעים תיירים ישראלים בארצות הברית הוא המושג “מחוז יבש” או באנגלית “Dry County”. לא, זה לא קשור למזג האוויר – אלא לחוקי האלכוהול. מחוז יבש הוא אזור שבו חל איסור על מכירת אלכוהול, או שיש הגבלות חמורות על מכירתו. זה נשמע הזוי, נכון? אבל זו המציאות בחלקים נרחבים של ארצות הברית, בעיקר בדרום ובמרכז המדינה.
אנחנו ב”המטייל” נתקלנו לא פעם בתיירים ישראלים שהופתעו לגלות שהם לא יכולים לקנות בירה בסופרמרקט המקומי או להזמין יין בארוחת הערב במסעדה. למשל, בקנטקי יש יותר מ-30 מחוזות שבהם אסור למכור אלכוהול בכלל, ועוד עשרות מחוזות שבהם המכירה מוגבלת מאוד. אז מה עושים? קודם כל, בודקים מראש. אם אתם מתכננים טיול במדינות כמו קנטקי, טנסי או אלבמה, כדאי לברר מהם החוקים המקומיים בנוגע לאלכוהול.
חשוב לציין שגם במקומות שבהם מותר למכור אלכוהול, יש לעתים הגבלות מוזרות. למשל, במדינות מסוימות אסור למכור אלכוהול בימי ראשון (מה שנקרא “Blue Laws”). במקומות אחרים, מותר למכור אלכוהול רק בחנויות מיוחדות בבעלות המדינה. אז אם אתם מתכננים מסיבה או סתם רוצים ליהנות מבירה בסוף היום, כדאי להצטייד מראש ולא להיתקע ברגע האחרון.
גיל השתייה החוקי – למה זה כל כך שונה מישראל?
נושא נוסף שמפתיע רבים הוא גיל השתייה החוקי בארצות הברית. בעוד שבישראל מותר לשתות אלכוהול מגיל 18, בארה”ב הגיל המינימלי הוא 21 – בכל 50 המדינות! זה חוק פדרלי, כלומר חל בכל רחבי המדינה, ואין יוצאים מן הכלל. זה יכול להיות מאוד מתסכל עבור תיירים צעירים שרגילים לשתות באופן חופשי בישראל.
חשוב להבין שהחוק הזה נאכף בצורה מאוד קפדנית. ברים, מסעדות וחנויות אלכוהול יבקשו תעודה מזהה מכל מי שנראה צעיר מ-30 (כן, אתם קוראים נכון – 30!). ואל תנסו להשתמש בתעודת זהות ישראלית – ברוב המקומות יקבלו רק דרכון או רישיון נהיגה אמריקאי כתעודה מזהה. אנחנו ב”המטייל” תמיד מזכירים לתיירים הצעירים שלנו להיות מוכנים לכך ולא להיכנס לויכוחים מיותרים.
אגב, החוק הזה לא חל רק על שתייה – גם הקנייה והחזקה של אלכוהול אסורות למי שטרם מלאו לו 21. אז אם אתם מתחת לגיל הזה, אל תבקשו מחברים מבוגרים יותר לקנות לכם אלכוהול. זו עבירה חמורה שיכולה להסתיים בקנסות כבדים ואפילו במאסר. פשוט לא שווה את הצרות.
טיפים להתמודדות עם חוקי האלכוהול המקומיים
אז איך בכל זאת אפשר ליהנות מהחופשה בלי להסתבך עם החוק? קודם כל, תכנון מראש. אם אתם מתכננים טיול ברחבי ארצות הברית וחשוב לכם לשתות אלכוהול, כדאי לבדוק מראש את החוקים בכל מקום שאתם מתכננים לבקר בו. אנחנו ב”המטייל” תמיד דואגים לעדכן את הלקוחות שלנו בנוגע לחוקים המקומיים בכל יעד.
טיפ נוסף: אם אתם מתכננים לבקר במחוז יבש, שקלו להתארח במלון או צימר שנמצא במחוז “רטוב” סמוך. ככה תוכלו ליהנות מטיול היום במחוז היבש, ולחזור בערב למקום שבו תוכלו ליהנות מכוס יין או בירה. זו אסטרטגיה שעובדת מצוין עבור רבים מהמטיילים שלנו.
ולבסוף, זכרו תמיד: גם אם אתם במקום שבו מותר לשתות, עשו זאת במתינות ובאחריות. נהיגה בשכרות היא עבירה חמורה מאוד בארצות הברית, עם עונשים כבדים. אם אתם מתכננים לשתות, דאגו מראש לנהג תורן או השתמשו בשירותי מוניות או אפליקציות כמו Uber או Lyft. ככה תוכלו ליהנות מהחופשה בראש שקט ובלי דאגות מיותרות.
חוקים מטורפים במדינות הדרום שיפתיעו אתכם
חוקים מוזרים שעדיין קיימים – מה הסיפור מאחוריהם?
אם חשבתם שהחוקים על אלכוהול מוזרים, חכו עד שתשמעו על החוקים המשונים שעדיין קיימים בספרי החוקים של מדינות הדרום בארצות הברית. למשל, האם ידעתם שבאלבמה אסור על פי חוק לאכול גלידה בכיס האחורי? כן, אתם קוראים נכון. או שבג’ורג’יה, אסור לקשור ג’ירפה לעמוד טלפון? אלה לא בדיחות – אלה חוקים אמיתיים שעדיין קיימים!
אנחנו ב”המטייל” תמיד נהנים לספר למטיילים שלנו על החוקים המוזרים האלה. זה תמיד מעלה חיוך ומוסיף טעם מיוחד לטיול. אבל מעבר לצד המשעשע, החוקים האלה מספרים סיפור מעניין על ההיסטוריה והתרבות של הדרום האמריקאי. רבים מהחוקים האלה נחקקו לפני עשרות או אפילו מאות שנים, בתקופות שבהן היו להם הגיון או צורך מסוים.
למשל, החוק על איסור אכילת גלידה בכיס האחורי נועד במקור למנוע גניבת סוסים. איך? פעם היו אנשים שהיו שמים גלידה בכיס כדי למשוך סוסים ולגנוב אותם. מוזר? בהחלט. אבל זה מראה כמה החיים השתנו מאז ועד היום. רוב החוקים האלה כבר לא נאכפים היום, אבל הם נשארו בספרי החוקים כמעין מזכרת היסטורית מעניינת.
חוקים שכדאי להכיר – מה באמת יכול להסתבך?
למרות שרוב החוקים המוזרים האלה לא נאכפים, יש כמה חוקים ייחודיים בדרום שכן כדאי להכיר. למשל, במיסיסיפי, אסור להשמיע קללות בפומבי. זה אולי נשמע מוגזם, אבל זה חוק שעדיין נאכף לפעמים, בעיקר במקרים של הפרעה לסדר הציבורי. אז אם אתם נוטים לקלל כשאתם מתרגזים, כדאי לשים לב לזה כשאתם מטיילים בדרום.
חוק נוסף שכדאי להכיר הוא האיסור על נהיגה יחפה בחלק ממדינות הדרום. למרות שזה לא באמת אסור ברוב המדינות, יש שוטרים שעדיין חושבים שזה לא חוקי ועלולים לעצור אתכם בגלל זה. אנחנו ב”המטייל” תמיד ממליצים למטיילים שלנו לנהוג עם נעליים, גם אם זה רק כדי להימנע מויכוחים מיותרים.
ואל תשכחו את החוקים הנוגעים לצניעות ולבוש. בחלק מהערים והעיירות בדרום, יש חוקים האוסרים על לבוש חושפני או על הליכה ללא חולצה ברחוב (גם לגברים). אמנם זה לא נאכף בקפדנות, אבל זה יכול להוביל למבטים לא נעימים או אפילו להערות מצד מקומיים. אז אם אתם מתכננים טיול בדרום, כדאי להביא בגדים צנועים יחסית, במיוחד אם אתם מתכננים לבקר בכנסיות או באתרים היסטוריים.
איך להתמודד עם החוקים המוזרים – טיפים למטייל הישראלי
אז איך מתמודדים עם כל החוקים המשונים האלה? קודם כל, אל תילחצו. רוב החוקים המוזרים באמת לא נאכפים, והם בעיקר מקור לסיפורים מעניינים ולצחוקים. אבל יש כמה דברים שכדאי לזכור כשמטיילים בדרום ארצות הברית. ראשית, כבדו את התרבות המקומית. הדרום ידוע בנימוסיו ובאדיבותו, וזה משהו שמאוד מעריכים שם.
שנית, אם אתם לא בטוחים לגבי משהו – שאלו. המקומיים בדרך כלל שמחים לעזור ולהסביר, ואולי אפילו תשמעו מהם עוד כמה סיפורים מעניינים על החוקים המקומיים. אנחנו ב”המטייל” תמיד מעודדים את המטיילים שלנו ליצור קשר עם המקומיים ולהכיר את התרבות מקרוב.
ולבסוף, זכרו שהחוקים האלה הם חלק מהקסם והייחוד של הדרום. במקום להתרגז או להתבאס מהם, נסו לראות בהם הזדמנות ללמוד משהו חדש ומעניין על התרבות והמנטליות המקומית. מי יודע, אולי בסוף הטיול תמצאו את עצמכם מתגעגעים לאותה אווירה מיוחדת שיש רק בדרום ארצות הברית.
מה לעשות כשהשוטר עוצר אותך בצד הכביש
כללי זהב להתנהגות בזמן עצירה משטרתית
אחד הדברים שהכי מפחידים תיירים ישראלים בארצות הברית הוא המפגש עם שוטרים מקומיים, במיוחד בזמן נהיגה. חשוב להבין שההתנהגות המצופה מכם בזמן עצירה משטרתית בארה”ב שונה מאוד ממה שאנחנו רגילים אליו בישראל. אנחנו ב”המטייל” תמיד מדגישים בפני המטיילים שלנו כמה חשוב להכיר את הכללים האלה כדי להימנע מאי הבנות מיותרות ומצבים מסוכנים.
הכלל הראשון והחשוב ביותר: אל תצאו מהרכב אלא אם כן השוטר מבקש זאת במפורש. בישראל זה נחשב מנומס לצאת ולגשת לניידת, אבל בארה”ב זה עלול להיתפס כאיום. במקום זאת, הישארו ברכב, הורידו את החלון ושימו את הידיים במקום גלוי – למשל על ההגה. זה מראה לשוטר שאתם לא מהווים איום ומאפשר לו להרגיש בטוח יותר בזמן שהוא ניגש אליכם.
דבר נוסף שחשוב לזכור: בארה”ב, לשוטרים יש סמכויות נרחבות יותר מאשר בישראל. אם שוטר מבקש מכם לצאת מהרכב או לתת לו לחפש ברכב, יש לו זכות חוקית לעשות זאת. אמנם אתם יכולים לסרב, אבל זה עלול להחמיר את המצב. אם אתם מרגישים שנעשה לכם עוול, עדיף לשתף פעולה ולהתלונן אחר כך בתחנת המשטרה או לפנות לעורך דין.
מסמכים שחובה להציג – מה השוטר רשאי לדרוש?
כשעוצרים אתכם בצד הכביש בארצות הברית, השוטר יבקש לראות שלושה מסמכים עיקריים: רישיון נהיגה, רישיון רכב וביטוח חובה לרכב. חשוב מאוד להכין את המסמכים האלה מראש ולדעת איפה הם נמצאים ברכב. אנחנו ב”המטייל” תמיד ממליצים למטיילים שלנו לשמור את כל המסמכים האלה יחד במקום נגיש, כמו בתא הכפפות.
שימו לב: אם אתם נוהגים ברכב שכור, הביטוח והרישיון של הרכב בדרך כלל נמצאים בתיק המסמכים שקיבלתם מחברת ההשכרה. אל תשכחו לקחת אותם איתכם כל פעם שאתם יוצאים לנסיעה. לגבי רישיון הנהיגה, רוב השוטרים יקבלו רישיון בינלאומי או רישיון ישראלי תקף, אבל כדאי תמיד להחזיק גם את הדרכון שלכם למקרה שיבקשו זיהוי נוסף.
חשוב לזכור: אל תתווכחו עם השוטר על הסיבה לעצירה או על הדו”ח שאתם מקבלים. אם אתם לא מסכימים עם הדו”ח, יש דרכים חוקיות לערער עליו אחר כך. בזמן העצירה, ההתנהגות הנכונה היא להיות אדיבים, לשתף פעולה ולהימנע מכל התנהגות שעלולה להיתפס כמאיימת או עוינת.
טיפים להתמודדות עם מצבים מורכבים – מה עושים אם לא מבינים את השוטר?
לפעמים, למרות כל ההכנה, אתם עלולים למצוא את עצמכם במצב מורכב מול שוטר אמריקאי. אולי אתם לא מבינים בדיוק מה הוא אומר, או שאתם לא בטוחים מה לעשות. במקרים כאלה, הכלל החשוב ביותר הוא: שמרו על קור רוח. אנחנו ב”המטייל” מלמדים את המטיילים שלנו כמה משפטים בסיסיים באנגלית שיכולים לעזור במצבים כאלה.
אם אתם לא מבינים מה השוטר אומר, אל תהססו לבקש ממנו לחזור על דבריו או להסביר באיטיות יותר. אפשר לומר משהו כמו: “I’m sorry, I don’t understand. Could you please explain slowly?” רוב השוטרים יהיו סבלניים ויסבירו שוב. אם אתם עדיין לא מבינים, אפשר לבקש מהשוטר לדבר עם מישהו שדובר עברית, או להתקשר למישהו שיכול לתרגם עבורכם.
ולבסוף, זכרו תמיד: גם אם אתם מרגישים שנעשה לכם עוול, הזמן והמקום להתווכח על זה הוא לא בצד הכביש מול השוטר. קבלו את הדו”ח אם ניתן לכם, ואחר כך תוכלו לפנות לערוצים המתאימים כדי לערער עליו. ההתנהגות הנכונה בזמן העצירה היא להיות מנומסים, לשתף פעולה ולהימנע מכל דבר שעלול להסלים את המצב. ככה תוכלו להבטיח שהמפגש עם המשטרה יסתיים בצורה חלקה ובטוחה, ותוכלו להמשיך ליהנות מהטיול שלכם בארצות הברית.